محمدرضا پهلوی که در رویای بدون عمل رسیدن به “تمدن بزرگ” به سر میبرد با تقلید از غرب و بدون توجه به زیرساختها و نیروی انسانی لازم، توسعه صنعتی را در دستور کار قرار داد. توسعه بی برنامه و ناموزونی که حتی سولیوان، سفیر وقت آمریکا هم از روند نامتوازن آن بارها و بارها در خاطرات خود یاد کرده و نگرانی خود را از این مسئله به شخص محمدرضا پهلوی ابراز میکند. این نگرانی به حدّی است که او در خاطرات خود مینویسد: « وزارت امور خارجه آمریکا به درخواست من یکی از کارشناسان اقتصادی خود را برای بررسی مشکلات و نتایج برنامههای اقتصادی و صنعتی ایران به تهران فرستاد.» عقبماندگی کشور در دوره پهلوی نتیجه همین #وابستگی صنعتی بود به شکلی که تأسیس و اداره صنایع ایران به بیگانگان تعلق داشت. برای نمونه میتوان به تأسیس اداره برق در تهران با کمک بلژیکیها، واگذاری اکتشاف و استخراج برخی معادن به شرکتهای هلندی، اختیارات آلمانها در صنایع نساجی، احداث خطوط راهآهن توسط آمریکاییها، تشکیل اداره جنگلبانی توسط اتریشیها و تأسیس کارخانه قندسازی توسط شرکتهایی از آلمان و چکسلواکی اشاره کرد.
توسعه صنعتی که ابتدای آن وابستگی و انتهایش عقبماندگی بود با تکیه بر صنایع مونتاژ وابسته و صنایع سرمایهبر و نیروی انسانی خارجی نه تنها نتیجهای در بر نداشت بلکه باعث افزایش واردات کالای صنعتی در اواخر عمر رژیم پهلوی شد. . .
پ.ن: بیان چنین مطالبی مثلا مشکلات دوره شاه پهلوی به این معنی نیست که تماما الان گل و بلبل هستیم، نه الان هم مشکلاتی هست که نباید می بود ، خائنین الان هم در برخی دستگاهها نفوذ دارند، سو استفاده میکنند… اما انصاف را رعایت کنیم کشور در یک مسیر عزت و توسعه قرار دارد و آیندگان به این ایام پرشکوه شما خواهند بالید….
https://www.yashilvatan.ir/?p=47118